Salge a enfrontar sea quina sigui la teva condició. Contribueix a la causa d'Allah amb els teus béns i lluita (sura 9:41). Yihad és una paraula àrab que significa simplement lluita, però sovint s'interpreta com a Guerra Santa. Desafortunadament, avui en dia, està en boca de tothom en aquesta sagnant acceptació. Fa catorze segles l'islam va néixer banyat en sang i avui dia no sembla que això hagi canviat massa.
Encara que no tots els musulmans siguin islamistes - aquells que volen adaptar la vida política als preceptes del Corà - ni tots els islamistes siguin jihadistes - els que volen imposar-ho per la força i el terror - sí que és un fet que aquests últims s'han convertit, als ulls de molts musulmans, en la avantguarda de la religió.
Des de Mahoma fins a l'estat actual d'ISIS, passant per la conquesta de l'Hispania visigoda, les croades, l'imperi otomà o la guerra freda..., José Javier Esparza - un dels millors divulgadors històrics del nostre país - aprofundeix en les arrels de la lluita contra els infidels i ens mostra que la interpretació bèl·lica de la yihad és una constant en el món musulmà. La seva conclusió és que la resposta contra el fanatisme no pot venir de fora, sinó de dins del propi islam ja que és aquest mateix el que ha generat una visió de la religió on el recurs a la violència troba legitimitat santa. És necessari conèixer la història de la Yihad per poder comprendre el que està passant actualment.